946 Australisch geel

Hélène Gregoire: Langs het Van Starkenborgkanaal (2012) Copyright: 2012 – Galerie Den Andel

Met mooi weer lijkt het Van Starkenborgkanaal in Groningen met zijn vrachtboten, plezierjachtjes, kano’s en roeiboten op een scène uit Franse films uit de jaren ’50. Ja, aan dat kanaal is het een beetje buitenland.

Het van Starkenborgkanaal op onderstaand schilderij van Hélène Grégoire (Amsterdam, 1946) ziet er al helemaal buitenlands uit. Het doet denken aan de Groningse landschappen van de Ploegschilders, maar de kanovaarders peddelen door een heel ander klimaat. Dat komt, Hélène Grégoire emigreerde in 1980 naar Australië. Daar leerde ze de landschappen rond Adelaide kennen. Die zien er wel even heel anders uit dan in Groningen waar ze sinds 1997 met haar Australische partner Steven Roberts in Den Andel woont en waar ze een galerie openden.

In Adelaide heb je een rotskust, het water van de Golf St.Vincent, van de Indische Oceaan, de Adelaide Hills, de MacLaren Vale. Maar langs de opvallend rechthoekige stad die Adelaide is, stroomt ook de River Torrens. En daar heb je net zulke kano’s en roeiboten als in Groningen, net als op het schilderij van het Van Starkenborgkanaal. Het Australische licht uit Adelaïde nam ze mee naar Groningen, een heel ander licht en een heel ander kleurenpalet dan je bij Groningse schilders tegenkomt. Australië zit in haar hoofd en in haar hand, ja, zelfs haar penselen kunnen niet anders.

Hélène Grégoire komt voort uit een artistieke familie als dochter van beeldhouwer Paul, als zuster van Pépé, als kleindochter van schilder Jan en als familielid van Kenne. Vijf-en-veertig jaar schildert Hélène Grégoire haar omgeving, landschappen en mensen. Een leven lang. Dat viert ze met een jubileumtentoonstelling. De vreugde van het zonlicht en de verrukking van de kleur bepalen haar oeuvre. Vooral de kleur geel. Het is vast koolzaad dat het land langs het kanaal kleurt, maar het zit ook in de lucht, in de weerspiegeling van het water, in het groen langs de oevers. Het is geen Gronings geel, het is de Australische zon die over dit landschap schijnt. Het soort zonlicht dat Australische druiven doet rijpen.

De jubileumtentoonstelling van Hélène Gregoire werd geopend op 15 juli, 15.00 uur in Galerie Den Andel in Den Andel. Open: vr t/m zo 13-17 uur. T/m 2 september 2012.

 

Over Eric Bos

Eric Bos Eric Bos (Den Haag - 1942) is beeldend kunstenaar,schrijver, docent en journalist. Schrijft essays, romans en non-fictie. Woont in Groningen.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /srv/users/serverpilot/apps/visualia/public/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *