1233 Een nieuwe Bach

visualia-1233De Franse klavecinist Jean Rondeau.
Foto afkomstig van de website van Jean Rondeau
(geen naamsvermelding).

Het is zomer 2016. We volgen Jean Rondeau op zijn pad tussen de struiken door naar een oud fabriekscomplex. Hij draagt een blauw geruite kiel, heeft zijn baard laten staan en zijn warrige haardos wekt het vermoeden dat hij net uit bed komt. We volgen hem via een filmpje op Vimeo. Hij loopt naar binnen, langs oude deuren, balken, planken en rotzooi. En daar, tussen de rommel, staat een klavecimbel in een bestoft grijze kleur met gouden biezen. Een koningin temidden van de communards.
Wat doet Jean Rondeau? Hij opent de klep en gaat zitten spelen.
We hoorden de muziek al toen hij nog buiten liep, een Chaconne van Bach. In de werkplaats speelt hij verder, niet in rokkostuum, niet in een zwarte col-trui, maar gewoon in zijn geblokte overhemd, nog een beetje verstrooid, maar helemaal in Bach. Je verwacht van alles in die werkplaats, maar nooit een klavecimbel. En die klinkt virtuoos, warm en diep.
Het is waar, dit is een droom, dit is niet echt. Dit is een reclamefilmpje voor een cd die de markt moest veroveren. Maar het is ook wel echt, want de muziek die je hoort, speelt hij daadwerkelijk. Daarbij, ondanks dat hij Bach speelt, van die muziek uit een ver verleden voor stokoude mensen, is deze clip helemaal gericht op een jong publiek. Zo’n virtuoze leeftijdsgenoot, 27 jaar is Jean Rondeau nu, die er zo heerlijk ‘maling-aan-alles’ uitziet, dat spreekt aan. Dat willen we allemaal wel. Die zit daar prinsheerlijk in een onconventionele ruimte te spelen.
En het werkt, want die Chaconne van Bach klinkt spannender dan gewoonlijk. En ook blijkt dat Bach overal kan worden gespeeld en even prachtig blijft, even actueel. En natuurlijk is die muziek daar niet echt opgenomen. Een fabrieksruimte is geen opnamestudio. Warner Classics die de cd uitbracht, zou er niet over peinzen. Maar de suggestie is perfect.
Logisch, als je Rondeau heet, doe je iets met muziek. Als kind zat hij al achter het instrument van de Franse klaveciniste Blandine Verlet die zo geweldig Bach en Scarlatti kan spelen. En daarna prijs na prijs. Hij speelt in een barokensemble en hij heeft een eigen jazzband.
Die Chaconne staat met andere Bach-muziek op de cd ‘Bach – Imagine’. Andere cd’s volgden. Bach blijft zijn onderzoeksterrein. En zo kan Bach weer een nieuwe generatie mee.

Van Jean Rondeau zijn de volgende cd’s verkrijgbaar: Bach-Imagine (Bach), Dynastie (Bach), Vertigo (Rameau en Royer) O.a. online bij bol.com Prijs: 16,99 euro. De clip met de chaconne is te zien op www.vimeo.nl zoekterm: Jean Rondeau

Over Eric Bos

Eric Bos Eric Bos (Den Haag - 1942) is beeldend kunstenaar,schrijver, docent en journalist. Schrijft essays, romans en non-fictie. Woont in Groningen.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /srv/users/serverpilot/apps/visualia/public/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *