1210 Amazones op een stokje

visualia-1210-hobby-horsing
Scènebeeld uit ‘Hobbyhorse Revolution’ van Selma Vilhunen.
Copyright: bēhance.net/gallery

Stokpaardjes kun je nog steeds kopen. Of zelf maken. Stokpaardjes berijden geeft je als kind het gevoel zowel paard als ruiter te zijn en sneller vooruit te komen dan in werkelijkheid. Een stokpaardje is een verlengstuk van jezelf. Als je groter wordt, ga je je schamen over de drafbewegingen en geluiden die je daarbij maakt, en ligt je stokpaardje voorgoed op zolder.

Misschien een gekke vraag: kan stokpaardje berijden ook kunst zijn? Als er een film over gemaakt wordt wel, ervan uitgaande dat film behalve amusement ook een artistieke waarde heeft. Hobbyhorse Revolution heet de documentaire uit 2017 van de Finse Selma Vilhunen die een merkwaardig fenomeen belicht. Een groepje Finse tienermeisjes maakte van hun stokpaardhobby een serieuze zaak. Ze gaan met hun stokpaardje om zoals meisjes dat met echte paarden doen. Ze geven ze een naam, knuffelen, verzorgen en roskammen ze en tuigen ze op. In de film blijkt dat de stokpaardberijdsters in Finland door tienduizenden meisjes nagevolgd worden. Intussen ook in Zweden, Duitsland en Frankrijk en, zoals vorig jaar, zelfs in ons land, in Hoogeveen.Voor hen is het stokpaardje meer dan zomaar een modeverschijnsel of een leuke bezigheid. Ze ontlenen er steun en troost, ja zelfs liefde aan en hebben er alles voor over. Ze organiseren wedstrijden die onderhevig zijn aan strenge regels en dressuurtrainingen.

Selma Vilhunen laat in de interviews, die ze met hen had, zien dat dit sociale fenomeen deze meisjes helpt om hun onzekerheid kwijt te raken en te groeien als persoonlijkheid. In hun stokpaardberijden ontwikkelen ze hun stoere kant.

Hobbyhorse Revolution is het portret van jonge mensen die zich tegen de bestaande wereld willen afzetten om gemakkelijker het soms pijnlijke en moeizame volwassen worden aan te kunnen. In dat opzicht is het een openhartige en fascinerende film geworden. Wat zo lachwekkend leek, blijkt bewondering te wekken. Hobbyhorse Revolution is dan ook meer dan een gewone documentaire over een merkwaardig verschijnsel.

Stokpaardje berijden blijkt wereldwijd al zo’n tien jaar te bestaan. Ook door volwassenen die tijdens zogenoemde Competitive Hobbyhorsing gekleed gaan in een ruiterkostuum en, net zoals op een echte Concours Hippique aan dressuurrijden doen en een parcours met hindernissen volgen. Hier komen sport en kunst bij elkaar. Je ziet in Hobbyhorse Revolution zelfs dikke meisjes met verbazend gemak over anderhalve meter hoge horden springen. Het stokpaardje geeft hen vleugels.

‘Hobby Horsing’ is te zien in Eye in Amsterdam op 20 mei (13.00 uur) en op 21 mei (16.30 uur) Alle leeftijden. Aanrader: bekijk op YouTube het hilarische filmpje ‘Hobbyhorse Competition’.

Over Eric Bos

Eric Bos Eric Bos (Den Haag - 1942) is beeldend kunstenaar,schrijver, docent en journalist. Schrijft essays, romans en non-fictie. Woont in Groningen.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /srv/users/serverpilot/apps/visualia/public/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *