1200 Een doodgewone vrouw

visualia-2000-celestebarber-2Eén van de Instagramfoto’s met Celeste Barber (onder).

Op Instagram is de performance van de Australische, 36-jarige comedienne Celeste Barber een van de meest bekeken acts. Die gaat overwegend over één onderwerp, een spiegel voorhouden aan al die beelden van sexy, superslanke vrouwen in bizarre poses die de reclame en media bevolken. Celeste Barber fungeert als spiegel. Ze plaatst afbeeldingen van de ‘rich and famous’ of van sexy poserende modellen en zet een foto van zichzelf er naast, identiek schaars gekleed en in net zo’n lachwekkende houding. Bijvoorbeeld in bikini op de kop dwars over een bank, benen in de lucht, met een verleidelijke smile op het gezicht. Alleen: Celeste Barber is geen foto- of naaktmodel, maar een alledaagse vrouw die, zoals de meeste mensen, een te dik buikje heeft, volgens de gebruikelijke maatstaven dikke billen en benen en een niet sexy uitstraling.

Het grappige is, Celeste imiteert zulke malle, sexy poses, waarbij ze bijna omvalt, haar benen niet helemaal in de lucht krijgt en naar adem hapt wanneer ze haar heupen moet uitdraaien terwijl ze tegelijkertijd haar borsten naar voren moet duwen en haar vetrolletjes probeert te camoufleren. Daardoor zie je ineens hoe belachelijk al die clichéhoudingen zijn van strakke modellen die met hun uitdagende poses om aandacht vragen. Het sexy vrouwbeeld dat we in onze wereld gewend zijn, is in werkelijkheid een lachwekkende performance. Een klap in het gezicht van vrouwen die niet kunnen voldoen aan ideale maten. Celeste’s act wordt inmiddels door bijna twee miljoen Instagramvolgers bekeken.

Celeste Barber werd vorig jaar uitgeroepen tot de leukste vrouw op internet waarbij ze de WhoHaha vrouwelijke komedieprijs ontving naast gerenommeerde comediennes als Melissa McCarthy en Amy Schumer. WhoHaha is een website dat zichzelf presenteert als een digitale ruimte waarin vrouwen de mogelijkheid wordt geboden om hun creatieve ideeën aan een groot publiek te laten zien. De site werd opgericht door Elizabeth Banks, de regisseur en producent van films als ‘The Hunger Games’ en ‘Spider Man’.

‘Hopelijk zorgt mijn prijs ervoor dat anderen zullen denken: Oh, wow, ze is inderdaad leuk,’ zegt Celeste Barber er zelf over. Ze droomt van een eigen show nu ze merkt dat ze door zoveel mensen grappig gevonden wordt, juist omdat ze een realistisch beeld neerzet van vrouwen. Dat je als vrouw oké bent zoals je bent en het niet nodig is om je te laten verbouwen om mooi en geaccepteerd te zijn.

Instagramfoto’s en video’s van Celeste Barber zijn te zien op
@celestebarber

 

Over Eric Bos

Eric Bos Eric Bos (Den Haag - 1942) is beeldend kunstenaar,schrijver, docent en journalist. Schrijft essays, romans en non-fictie. Woont in Groningen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *