1202 Mysterie in een konijnenhol

visualia-1202-templar-cave
Eén van de ondergrondse ruimtes in de grotten van Shropshire. Foto: Michael Scott

Mysterie in een konijnenhol
De dromers onder ons zouden het toejuichen. Eindelijk weten waar Atlantis ligt, de verloren Ark des Verbonds, waar de Heilige Graalbeker is verstopt. Verborgen tekens vinden we op oude schilderijen, in verborgen boeken met stokoude codes, desnoods in de getallenreeksen in de muziek van Bach. De Graalbeker is een topper onder de mysteries. Het is de beker waar Christus tijdens het Laatste Avondmaal uit dronk en waarin zijn bloed werd opgevangen toen hij aan het kruis hing. Ridders van de middeleeuwse Tempeliersorde zouden die indertijd op een geheime plek in Noord-Europa hebben ondergebracht. Misschien een plek zoals op deze foto.
De Britse kranten stonden er ineens vol van, de BBC wijdde er zelfs een nieuwsuitzending aan. Want in de buurt van Shropshire in de Engelse Westmidlands bleek een konijnenhol de toegang te bieden tot een uitgestrekt labyrinth. Gangen en nissen van zandsteen waar zevenhonderd jaar geleden Tempeliers hun onderkomen hadden. De Ierse schrijver Michael Scott fotografeerde onlangs het inwendige van de tempel die eigenlijk al in 2012 was ontdekt, maar vrijwel meteen werd verzegeld om vandalen te weren.
Het sleutelwoord ‘Graalbeker’ kwam niet in de berichtgeving voor. Nog niet. Je denkt echter meteen: waar Tempeliers zijn, is de graalbeker niet ver. Het Tempelierscomplex in Shropshire bevindt zich minder dan een meter onder de grond en lijkt onaangetast te zijn. De grotten bestaan uit een heerlijk geheimzinnig netwerk van loopbruggen, pilaren en Romaans aandoende bogen van zandsteen. Sommige kamers zijn zo klein dat je er slechts op handen en voeten binnen kunt komen. Wie weet ligt daar, achter een zandstenen deurtje of een luikje in de vloer, de graalbeker. Jammer is alleen dat geschiedkundigen van het tijdschrift Historic England de pret proberen te bederven door uit het niets te beweren dat de grotten pas in de 18de of 19de eeuw moeten zijn gemaakt. Met raadsels maakt de wetenschap het liefst zo snel mogelijk korte metten en de graalbeker moet daarbij nog steeds gevonden worden. Hoewel, het zoeken is de kern van het mysterie. Als dat wordt opgelost, is de magie verdwenen. En wij? Wij blijven dromen. Graalbekers en dergelijke hebben we nodig om te geloven in een metafyische werkelijkheid die boven onze dagelijkse werkelijkheid staat. Iets waar de mensheid zich vroeg of laat aan kan vastklampen in plaats van op Mars te gaan wonen om elkaar te ontvluchten.

Eric Bos
www.visualia.nl

Zie ook op YouTube: 700 Year Old Knights Templar Cave Found in Shropshire U.K.

Eén van de ondergrondse ruimtes in de grotten van Shropshire. Foto: Michael Scott

 

Over Eric Bos

Eric Bos Eric Bos (Den Haag - 1942) is beeldend kunstenaar,schrijver, docent en journalist. Schrijft essays, romans en non-fictie. Woont in Groningen.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /srv/users/serverpilot/apps/visualia/public/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *