1192 Dakterras in New York

visualia-1192-frida-kahloNickolas Muray: ‘Frida Kaholo op een dakterras, New York’ (1946)

In het bijzonder leuke kunstmagazine SeeAllThis staat deze maand zomaar een paginagrote foto van de Mexicaanse kunstenaar Frida Kahlo (1907-1954). Dat is om aan te kondigen dat er van juni tot en met november een grote tentoonstelling van haar werk in het Victoria & Albert Museum in Londen te zien zal zijn. Ver weg, in tijd en afstand, maar een must. Frida Kahlo heeft met haar surrealistisch aandoende schilderijen en haar kunstenaarschap zoveel vrouwelijke kunstenaars geïnspireerd. Ze is het stralend voorbeeld van iemand die in een heel eigen stijl de dramatische gebeurtenissen in haar leven vorm wist te geven in een mix van rauw realisme en symbolisme. Zonder Frida Kahlo zou het oeuvre van bijvoorbeeld de Duitse kunstenaar Rosa Loy er heel anders hebben uitgezien. Rosa Loy heeft Frida Kahlo afgebeeld op het schilderij Himmelsmantel (2014), dat in het Drents Museum in Assen is te zien. Frida bevindt zich daarop in de hemel, gekleed in een hemelsblauwe sterrenmantel, en laat ons weten dat het goed met haar gaat.

En nu zit Frida Kahlo vorstelijk op de foto in SeeAllThis, op een dakterras in New York, met haar feestelijke kleren aan, een sigaretje tussen haar vingers, mooi te wezen. Het is 1946 en de maker van de foto is fotograaf Nickolas Muray, met wie ze sinds 1931 een relatie had. Muray was altijd in de weer om zijn beroemde modellen op een bijzondere manier op de foto te zetten. Het liefst in snoepjeskleuren en met gekke attributen.

Ook het bakstenen dakterras in New York, met de Woolworth Building op de achtergrond, is een bijzondere locatie. Hij maakte op die plek een hele serie van haar. Frida Kahlo zit daar in een bonte outfit, met de bekende enkellange, wijde rok waaronder ze haar door kinderverlamming aangetaste benen verborg. En met zo’n uitbundige strik in het haar die bij haar imago hoorde. Behalve de kinderverlamming leed ze ook levenslang aan de gevolgen van een tramongeluk in 1925.

Nickolas Muray was voor haar een zegen na haar jarenlange huwelijksellende met de Mexicaanse kunstenaar Diego Rivera. ‘Er waren twee zware ongelukken in mijn leven,’ zei ze. ‘Eén waarin een tram me aanreed, het andere was mijn man.’ Maar hier in New York, onder de warmte van een fotolamp, geniet ze van Nickolas, haar sigaretje en van de aandacht die ze krijgt.

SeeAllThis, kunstmagazine, tweede jaargang no 8, 12,50 euro. Rosa Loy in het Drents Museum in Assen is nog tot en met 18 maart 2018 te zien.

Over Eric Bos

Eric Bos Eric Bos (Den Haag - 1942) is beeldend kunstenaar,schrijver, docent en journalist. Schrijft essays, romans en non-fictie. Woont in Groningen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *