Eindelijk gerechtigheid voor cineast Paul Verhoeven

paul-verhoeven-en-isabelle-huppert-8-jan-2017Isabelle Huppert en Paul Verhoeven tijdens de Globe-uitreiking.

Dat Paul Verhoeven (78) vannacht in Los Angeles een Golden Gl;obe heeft gewonnen voor zijn Frans-Duitse film ‘Elle’met Isabelle Huppert in de hoofdrol, is een ware overwinning voor zijn status als cineast, nadat zijn vaak als controversieel beschouwde films decennialang door de Nederlandse filmpers meestal negatief werden ontvangen omdat deze te grof, te ordinair, te gewelddadig, onnodig dit, onnodig dat zouden zijn. Ons land had tot nu toe weinig oog voor de unieke visie en bijzondere stijl van deze kunstenaar in een land dat zich graag voordoet als tolerant en vrijzinnig. En dat nota bene de vergeleken met onze cultuur nogal preutse Verenigde Staten. Ook Isabelle Huppert (63) kreeg een Golden Globe, haar eerste buitenlandse erkenning.

Verhoeven reageerde zichtbaar verrast.  “De hoofdpersoon nodigt niet echt uit tot medelijden. Daarom bedank ik de leden van de Hollywood Foreign Press Association voor hun ruimdenkendheid.” Ook de Franse actrice Huppert (63) was bijzonder verrast. “Wauw, mijn hart bonkt”, begon Huppert haar geïmproviseerde speech. Ze bedankte Verhoeven. “Bedankt Paul, voor wie je bent en dat je mij laat zijn wie ik ben. Een Franse actrice in een film van een Nederlandse regisseur, ongelofelijk.”
Elle gaat over een vrouw die gewelddadig verkracht wordt en vervolgens een zoektocht begint naar de dader.

Een Oscar zit er voor Elle niet in. De film werd wel ingezonden, maar haalde de shortlist niet.

 

 

 

 

 

 

 

 

Over Eric Bos

Eric Bos Eric Bos (Den Haag - 1942) is beeldend kunstenaar,schrijver, docent en journalist. Schrijft essays, romans en non-fictie. Woont in Groningen.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /srv/users/serverpilot/apps/visualia/public/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *