1129 Laura’s armband

visualia-1129-alma-tademaLourens Alma Tadema: ‘The Roses of Heliogabalus’ 1888 (detail)
copyright: detailart.com

We staan in het Fries Museum voor een waterval van rode, roze en witte rozenblaadjes. In het Leighton House Museum in Londen, een paar jaar geleden, lagen die rozenblaadjes bovendien op de museumvloer. Het rook er zelfs naar rozen, een ‘sensueel mengsel van zeven van ’s werelds meest exquise rozen’, zoals het museum liet weten, ‘afkomstig van de Britse parfumeur Jo Malone.’ Zoiets is in het Fries Museum ondenkbaar. We zijn al genoeg onder de indruk van de door Lourens Alma Tadema geschilderde bloemen op het schilderij ‘The Roses of Heliogabalus’ uit 1888 waarbij een aantal aanbidders een zoetgeurende dood sterft onder de vracht rozen die op hen wordt uitgestort.
Hier en daar zien we nog enkele hoofden en ledematen uitsteken, en om een bovenarm van een van hen prijkt  een prachtige, gouden slangenarmband. Diezelfde armband zien we ook op een ander schilderij, twee jaar later geschilderd. Daar ligt het in een opbergnis in het frigidarium, de koudwaterruimte van een Pompejaans badhuis.

In 1874 schilderde Alma Tadema de armband voor het eerst. Dat was op ‘The Sculpture-gallery’. We zien de familie Alma Tadema op een soort woonbeurs met antieke meubelen en marmeren beelden, Lourens zelf, zijn twee dochters en Laura Epps, met wie hij drie jaar eerder was getrouwd, allemaal verkleed als inwoners van Pompeji. Laura draagt daar goed zichtbaar de gouden armband met twee slangenkoppen aan het uiteinde rond haar bovenarm. Een huwelijksgeschenk?

Zoals van veel voorwerpen uit de Oudheid die in het atelier als attribuut dienst deden voor zijn schilderijen, had Alma Tadema een replica laten maken van een antieke Griekse armband uit de vierde eeuw. Die was in de Griekse nederzetting Roccaglorisa in Italië gevonden en ligt in het plaatselijke museum.
De armband verdween nadat  Laura in 1909 overleed, drie jaar later gevolgd door Lourens, en nadat de rest van de inboedel werd geveild.  Maar ineens dook het voorwerp in 1953 op bij een antiekhandelaar in Parijs waar een echtpaar het kocht en nog steeds in hun bezit heeft. Laura’s stiefdochter Anna Tadema, die een voortreffelijke aquarellist was, was naar Parijs verhuisd, waar ze in 1943 overleed. Het zou best kunnen dat Anna de armband had meegenomen, als herinnering aan haar stiefmoeder.

De Alma Tadema tentoonstelling ‘Klassieke Verleiding’ is tot 7 februari 2017 te zien in het Fries Museum in Leeuwarden. Kaarten online bestellen is beslist aan te raden.
www.friesmuseum.nl

Over Eric Bos

Eric Bos Eric Bos (Den Haag - 1942) is beeldend kunstenaar,schrijver, docent en journalist. Schrijft essays, romans en non-fictie. Woont in Groningen.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /srv/users/serverpilot/apps/visualia/public/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *