1120 Vanaf het balkon

Visualia 1120 Albert Marquet 1904Albert Marquet: ‘La charette à bras’ (1904) Oostindische inkt
en pen op papier (8x12cm). Copyright: www.pinterest.com

Op een oude zwart-wit foto uit ca 1906 staat de kunstenaar Albert Marquet (1875-1947) op zijn balkon met uitzicht op de Seine en de Cité in Parijs. De ingang van zijn woning bevindt zich om de hoek in de Rue Dauphine tegenover de Pont Neuf. Over de Seine hangt een stille wintermist. Op de foto heeft Marquet een schetsboekje in zijn hand en noteert hij wat hij ziet: het water van de rivier dat elke keer een andere kleur heeft. Althans bij Albert Marquet. Marquet was een van de grondleggers van het wildkleurige Fauvisme. Het Fauvisme was na een jaar of acht alweer voorbij, maar de sporen die deze stroming heeft nagelaten zijn niet meer weg te denken.
Zo krijgt de Seine geregeld de kleuren van de Middellandse Zee, zoals Marquet die schilderde bij l’Estaque, Saint Tropez of de haven van Port Saïd, bij Saint-Adresse en Fécamp. En als het niet de Seine is dan is het wel de Marne. Steeds maar weer het transparante groenige blauw waar het water van in je mond loopt.
Vanaf dat balkon is de Seine op een dampige ochtend geel, op een kille herfstdag groen, op een winterse namiddag groen met omber. En als de Seine over de kaden is gestroomd, zelfs goud.
Marquet is betoverend, niet alleen door zijn prachtige kleurgebruik. Het zit ‘m ook in de grote helderheid en de speelse, vereenvoudigde vormen van huizen, boten en mensfiguurtjes. Dat maakt dat je oog niet behaagziek en gemakzuchtig over zijn voorstellingen glijdt, maar dat je bij elk schilderij blijft stilstaan, je met graagte onderdompelt in de fluwelige gloed van het zuidelijke zonlicht. Marquet inspireert je om ook wat losser met verf, wat doordachter met kleur en gemakkelijker met vorm om te gaan; deze grootmeester die het Fauvisme in de steek liet om gewoon lekker te gaan schilderen wat hij zag, de Seine voor zijn huis, de zee als hij op reis was, de ranke zeilbootjes en kleine stoomschepen met hun hoge pijpen waarvan hij maar geen genoeg kreeg.

Een overzicht van het werk van Albert Marquet is, samen met dat van Paula Modersohn-Becker, te zien in het Musée d’art moderne de la Ville de Paris. T/m 21 augustus 2016. www.mam.paris.fr.

Over Eric Bos

Eric Bos Eric Bos (Den Haag - 1942) is beeldend kunstenaar,schrijver, docent en journalist. Schrijft essays, romans en non-fictie. Woont in Groningen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *