Unieke clavecimbel recitals in Centrum Oude Muziek

ClavecimbelHet nagebouwde Rückert-clavecimbel

Groningen ( 16 juni) – In het Centrum voor Oude Muziek & Dans, Nieuwe Kijk in ’t Jatstraat 49 in Groningen hebben op 25 en 26 juni twee uitzonderlijke clavecimbelrecitals plaats. De Koreaanse claveciniste Sungyun Cho geeft dan twee verschillende recitals; zij speelt op haar eigen kopie van het beroemde Rückers clavecimbel uit het museum in Colmar.
Deze jonge Koreaanse nam daarop de ‘Pièces de clavecin en concert’ van Rameau op met het oude muziekensemble ‘Il Gardellino’ met dirigent en violist Ryo Terakado. Ze kreeg zowel voor cd’s als voor live-concerten lovende kritieken:  ‘the young Sungyun Cho has given a series of inspiring Goldberg concerts in Spain …, making the various harpsichords which she used sing joyously. Watch out for Cho…’

Sungyun Cho is de enige in de geschiedenis van het Koninklijk Conservatorium Den Haag die een 10 met onderscheiding kreeg en de prijs voor het beste examen van het hele instituut. Zij is uitzonderlijk en haar programma’s zijn dat ook.

Op zaterdag 25 juni speelt zij bewerkingen voor soloclavecimbel, alle uit de 17de en 18de eeuw van D’Anglebert en Bach die zijn eigen partita voor soloviool bewerkte voor clavecimbel, tot Jean Baptiste Forqueray die de gambasuites van zijn vader Antoine voor clavecimbel bewerkte toen de gamba van het toneel verdween, maar het clavecimbel bepaald niet.

Op zondag 26-juni brengt Sungyun Cho een even zonnig als zeldzaam programma: De invloed van Domenico Scarlatti op componisten als Soler, Dussek en Mozart. Het wordt een even fascinerend als clavecinistisch en, zoals gezegd, zonnig recital.
Voor de clavecimbel’fans en voor professionals is dit een unieke kans zelfs want ze vertrekt binnenkort uit Nederland.

Zaterdag 25 juni 20.15 uur en zondag 26 juni 11.30 uur (traditioneel 11.00 uur koffie)  in het Kijk in ’t Jathuis, Nieuwe Kijk in ’t Jatstraat 49 in Groningen.

Over Eric Bos

Eric Bos Eric Bos (Den Haag - 1942) is beeldend kunstenaar,schrijver, docent en journalist. Schrijft essays, romans en non-fictie. Woont in Groningen.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /srv/users/serverpilot/apps/visualia/public/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *