1095 Volmaakte beheersing

Visualia 1095 Wout Schram
Wout Schram: ‘Naakt voor het raam’ (1931) olieverf op doek, 120x170cm.
copyright: Collectie Museum Arnhem / foto: Peter Cox

 In de galerieruimte van Kunsthandel Peter ter Braak in Groningen hangt een opvallend stilleven. Het klinkt misschien wat saai, want op de voorstelling zien we een pot azalea’s, een koperen kan, een delfts blauw bord en drie appels op een doek over een tafel.

Maar als je er langs loopt, blijf je meteen staan. Het zindert namelijk van kleur en kracht. Dit is geen gewoon stilleven, dit is een echt schilderij, zo te zien in de jaren ‘30 geschilderd. Gesigneerd met ‘Wout Schram’. Geen naam waarbij je meteen van alles voor je ziet.

Toch hangt er ook een prachtig stilleven uit 1938 van Wout Schram in het Van Abbe Museum in Eindhoven, met een wijnfles en appels. Maar voor zijn mooiste schilderij moeten we naar het Museum Arnhem. In de collectie bevindt zich een vrouwennaakt uit 1931. Ze ligt op haar zij met haar rug naar ons toe gekeerd en kijkt naar een raam. Het naakt is zo krachtig aanwezig, de kussens en haar schoenen zo in volmaakte kleurbalans, de compositie zo stevig, dat je alle andere schilderijen snel voorbij loopt om bij dit naakt een poosje stil te blijven staan. Het gaat ook al gauw niet meer om de afgebeelde vrouw, het gaat om een spel van kleuren en vormen. Hooguit zie je dat het lichaam nogal uitgerekt is, zoals we dat wel op Renaissance-schilderijen zien. Maar compositorisch werkt dat juist heel goed. Het naakt is het anker waar de rest zorgvuldig omheen is gebouwd. Met haar blanke lijf houdt ze alles, inclusief de kleuren, in evenwicht.

Het is een mooi voorbeeld van Nieuwe Zakelijkheid in de kunst, omdat het is wat het is, zonder gevoelsinhoud, zonder sentiment of literaire verdieping. Het is klassiek, maar tegelijkertijd heel modern en het toont een volmaakte beheersing van het metier. Nauwgezet naar de werkelijkheid geschilderd en intensief van kleur. Alledrie de schilderijen van Wout Schram, in Groningen, in Eindhoven en in Arnhem, hebben dezelfde indringende kwaliteit. Het zijn traditionele onderwerpen, maar heel fris en spannend geschilderd.

Het stilleven met azalea’s is te zien bij Kunsthandel Peter ter Braak. Noorderhaven 50 in Groningen. Het naakt van Wout Schram is permanent te zien in Museum Arnhem.

 

Over Eric Bos

Eric Bos Eric Bos (Den Haag - 1942) is beeldend kunstenaar,schrijver, docent en journalist. Schrijft essays, romans en non-fictie. Woont in Groningen.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /srv/users/serverpilot/apps/visualia/public/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *