Portraits of Nature in Museum De Buitenplaats in Eelde

kim boskeKim Boske.

Eelde (3 september) – In de tentoonstelling Portraits of Nature is werk te zien van de drie fotografen Nobuyuki Kobayashi en Hiroyuki Masuyama (Japan) en Kim Boske (Nederland), die ieder op hun eigen wijze de natuur onderzoeken en vastleggen in hun foto’s.
Wat hen bindt is de benadering van de natuur en het medium.
Nobuyuki Kobayashi gebruikt een analoge grootbeeld-camera, films en bijna oud-ambachtelijke technieken – soms geperfectioneerd met behulp van een computer – om tot zijn beelden te komen. Kim Boske en Hiroyuki Masuyama gebruiken digitale fotografie en –bewerkingen, soms in combinatie met bewegend beeld. Waar Nobuyuki Kobayashi op zoek is naar een haast spiritueel moment waarop hij zijn foto maakt, werken Hiroyuki Masuyama en Kim Boske meer vanuit een concept waarbij de factor tijd voor beiden van invloed is.

Zowel in Nederland als Japan is de bevolkingsdichtheid zeer hoog en is de buitenruimte in hoge mate gecultiveerd. Vooral in Nederland zijn er weinig plekken te vinden waar de mens geen ingrepen in het natuurlijke landschap heeft gedaan. In beide landen modelleren en ensceneren de bewoners in hoge mate de natuur, vaak ten behoeve van een esthetische beleving van een toeschouwer, bedoeld om naar te kijken. Denk hierbij aan Japanse zen-tuinen of de tuin van Museum De Buitenplaats. Het verschil tussen beide landen is de diepere omgang met de natuur. In Japan, waar de natuurgodsdienst – het shintoïsme – grote invloed heeft op het leven van de Japanners, lijkt er minder sprake van een scheiding tussen cultuur en natuur dan in Nederland. Vele Japanners geloven in natuurgeesten, terwijl dit in Nederland uitzonderlijk is.

Portraits of Nature is de eerste fotografietentoonstelling in Museum De Buitenplaats en past binnen het nieuwe tentoonstellingsbeleid. De tentoonstelling bestaat uit zo’n 60 werken en sluit aan bij de grote fotomanifestatie Noorderlicht die vanaf t/m 11 oktober 2015 in Groningen te zien is.

Museum De Buitenplaats, Eelde. 12 september t/mm 6 december 2015.

Over Eric Bos

Eric Bos Eric Bos (Den Haag - 1942) is beeldend kunstenaar,schrijver, docent en journalist. Schrijft essays, romans en non-fictie. Woont in Groningen.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /srv/users/serverpilot/apps/visualia/public/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *