Absurdistische tekeningen en een klanksculptuur in De Buitenplaats  

Hans Lemmen: Zonder titel. Mixed Media (2011)

Hans Lemmen: Zonder titel. Mixed Media (2011)

Eelde (20 juni) – In de zaal van Museum de Buitenplaats stond vanmiddag een merkwaardig apparaat van hout, verbonden met snoeren aan een distributor. Het zag er uit als een kunstwerk, maar het ging om een klankapparaat. Daarmee trad musicus Armeno Alberts op.
Van oorsprong studeerde Alberts (Deventer, 1959) elektronische muziek, maar werkte na 1980 steeds vaker met beeldend kunstenaars samen en ontwikkelde zelfgebouwde instrumenten. Op één daarvan bouwde hij in Eelde een klanksculptuur op van natuur- en dierengeluiden die nauw aansloten bij de tekeningen en sculpturen van Hans Lemmen (Venlo, 1959). Een suggestief stuk muziek, al was er nauwelijks sprake van muziek, eerder van een soundscape. Alberts en Lemmen werkten op dat gebied al eerder samen.

De performance was een onderdeel van de opening van de ten- toonstelling Of Beastst and Beings, bestaande uit ruim honderd tekeningen en enkele sculpturen waarin mensfiguren verstrengeld zijn met dierenlijven, daar onderdeel van uitmaken of een soort fabelwezens worden, zoals engelen en centauren dat ook zijn. Sjamaan-achtige, mensgrote figuren staan in de ruimte verspreid. Voor zijn intrigerende en absurdistische tekeningen gebruikt Lemmen papier die hij met caseïne en pigment bestrijkt zodat een vlekkerig, perkamentachtige drager ontstaat waarop met inkt getekend wordt.

Met deze verrassende tentoonstelling, weliswaar figuratief, maar ongewoon in Museum De Buitenplaats, beklemtoont directeur Patty Wageman de nieuwe koers die zij sinds haar recente aantreden is gaan varen. Dat was al meteen aan de sfeer in de zaal te merken; de lila wanden zijn in een stemmig en sfeervol grijs gesausd, het oude lichtsysteem vervangen door moderne led-lampen. De gebruikelijke bravoure is teruggebracht tot een aangename ruimte die meer dienstbaar is aan het getoonde.

In het vervolg streeft Patty Wageman meer van zulke tentoonstellingen na die recente ontwikkelingen in eigentijdse figuratie tonen. In dat opzicht belooft de tentoonstelling van Hans Lemmen veel voor de toekomst van het museum.

Hans Lemmen: Of Beasts and Beings. Tekeningen en sculpturen. Museum De Buitenplaats, Hoofdweg 76, Eelde. Open: di t/m zo 11-17 uur. T/m 6 september 2015.

Over Eric Bos

Eric Bos Eric Bos (Den Haag - 1942) is beeldend kunstenaar,schrijver, docent en journalist. Schrijft essays, romans en non-fictie. Woont in Groningen.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /srv/users/serverpilot/apps/visualia/public/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *