Kunstenaar Arie Zuidersma (89) overleden

Arie Zuidersma

Arie Zuidersma: ‘Weg naar Adorp’
(uit de voormalige collectie van Pim Fortuyn).

 

Groningen (4 april) – De bekende, van oorsprong Drentse, kunstenaar Arie Zuidersma is vandaag op 89-jarige leeftijd overleden. Arend (Arie) Zuidersma werd in 1925 in Emmen geboren en ontwikkelde als autodidact, met één jaar Minerva, zijn kunstenaarschap. Vanaf 1969 was hij lid van de kunstenaarsvereniging De Ploeg in Groningen waarvan hij tot 1978 ook voorzitter was. Vanaf 1969 begon hij ook in de rest van Nederland te exposeren.

Arie Zuidersma was een buitengewoon minzaam en vriendelijk mens en een veelzijdig kunstenaar. Hij maakte ook sculpturen, gedichten en schreef teksten. Zijn relativeringsvermogen was spreekwoordelijk. Zijn werk noemde hij slechts ‘krabbels en babbels’. Hij had er geen ambitieuze bedoelingen mee. Het ging hem om de kleur en de spontaniteit. Zijn werk is het beste te omschrijven als lyrisch expressionistisch, al hechtte hij geen waarde aan etiketten op wat hij maakte,

De stijl van zijn werk wisselde, van expressionisme naar abstractie en vervolgens naar een kleurige vorm van figuratie. Ook de kwaliteit van zijn werk is wisselend geweest. Hij heeft een periode gehad waarin hij prachtige schilderijen maakte, voornamelijk landschappen, zijn geliefde onderwerp. De felle kleuren, de losse toets en dynamische verfstreek en het spontane karakter ervan maakte hem geliefd bij veel kunstminnaars. Een belangrijk criterium voor hem was, dat hij het schilderij zo moest willen instappen. ‘Dan weet ik dat het goed is.’ Arie’s echtgenote Sitha overleed vorig jaar.  (zie ook pagina BosZicht: Schilderen als natuur)

Over Eric Bos

Eric Bos Eric Bos (Den Haag - 1942) is beeldend kunstenaar,schrijver, docent en journalist. Schrijft essays, romans en non-fictie. Woont in Groningen.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /srv/users/serverpilot/apps/visualia/public/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *