1023 Familieportret

Poptaslot Marssum_04

Poptaslot in Marssum. 

Op Goede Vrijdag gingen wij met het gezin een dagje uit. Moeder had helemaal niks met de herdenking van Christus’ dood. Tien jaar geleden was de oorlog voorbij. Dat was pas een Lijdensweg geweest, vond ze. De zon scheen tussen snel vliedende wolken. Het was lente, maar nog best koud. De autobus voerde ons naar Marssum, naar het Poptaslot, een echt kasteel met torens en een gracht er omheen, een poortgebouw en een adellijk wapen op de muur. Daarop stonden een zilveren Franse lelie en twee gouden sterren in een blauw veld.

Binnen was het wel een beetje saai. Allemaal oude meubelen, schilderijen aan de muur en vitrines met serviesgoed. Geen zwaarden en harnassen of kelders met martelwerktuigen te bekennen. Een dikke tegenvaller. Zie je dat portret daar, vroeg onze moeder. ‘Die vrouw lijkt sprekend op mijn beppe, Pietsje van Popta. De man die op dit slot heeft gewoond, was een verre voorvader’.

Dus ook van ons, begrepen wij en we keken vol ontzag naar het strenge hoofd van de voorouder van Beppe Pietsje. Een ijzeren dame zonder humor. We vergeleken het met het goedhartige portret van dr.Henricus Popta, de historische bewoner die het kasteel in 1687 had gekocht. Een rijke advocaat die de aanpalende Heringastate stichtte, een rusthuis voor armlastige vrouwen.

‘We zijn dus van adel’, zeiden we met grote ogen tegen elkaar. We zwollen van trots. Daar zouden de kinderen op school van staan te kijken. Een voorvader met een kasteel en een echt wapen. Ons familiewapen.
Ineens zag het oude hemelbed van Henricus Popta er heroïsch uit. En wat te denken van die met ijzer beslagen kisten, al die deftige portretten, de stenen wenteltrap, de vensterbank van waaruit je de vijand kon zien naderen. Jeminee, van dat servies in de kasten had onze voorvader gegeten. Was dat eigenlijk allemaal niet ook van ons als erfgenamen?
Heel veel later begrepen we dat Henricus Popta vrijgezel was en geen nazaten voortbracht. Wat een teleurstelling. Dat tussenvoegsel ‘van’ in de naam van onze overgrootmoeder had ons al moeten waarschuwen.
Eric Bos

Het Poptaslot in Marssum (Friesland) is in de maanden april, mei, juni, september en oktober van ma t/m za op afspraak te bezichtigen. Telefoon: 058.2541231 / email: postmaster@poptaslot.nl
In juli en augustus van ma t/m za toegankelijk van 11-17 uur.

 

Over Eric Bos

Eric Bos Eric Bos (Den Haag - 1942) is beeldend kunstenaar,schrijver, docent en journalist. Schrijft essays, romans en non-fictie. Woont in Groningen.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /srv/users/serverpilot/apps/visualia/public/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *