Wat een geluk, dat Forum

Het is een wetmatigheid. Grote plannen met grote woorden en grote ego’s werpen eerst een mistbank op zodat niemand meer weet wat er precies gaat gebeuren. Het Forum, wat anders? Ons voorgesteld als een project waarmee en waardoor duizenden bezoekers per jaar van elders Groningen zullen toestromen. Dat moet de wereld immers zien!

Nu hebben we in Groningen een museum dat zoiets kan. Een Repin-tentoonstelling en de wereld stroomt toe. De middenstand, de ondernemers en B&W telden verlekkerd de inkomsten. Ook andere stedelijke kunstprojecten hebben er voor gezorgd dat de stad tevreden in haar handen wrijft: inkomsten! Inkomsten!

Ook in het Forum zou kunst komen. Heel verstandig. Daar trek je mensen mee. En wat horen we nu van de wethouder van cultuur? Liever geen kunst, maar dingen voor de massa. Welke massa? Het handjevol Groningers dat nog steeds niet weet wat er gaat gebeuren in het Forum. Nog steeds niet, na zoveel jaren en zoveel geld voor dik betaalde interim managers en Forumdirecteuren die vervolgens wegens incompetentie het veld ruimen voor nieuwe incompetente managers en directeuren met vage verhalen.

Hoe kan zoiets?

Het is een wetmatigheid. Zo gaat het steeds. Overal. Niemand leert iets van elkaar. Alleen het eigen ego telt, het eigen baantje, de megalomanie en arrogantie van de heersende macht. Het Forum, wat anders?

Een dure naam voor een te duur project waar straks niks gebeurt wat al niet elders in de stad plaatsheeft. Waar weinig Groningers op af zullen komen, omdat er niks bijzonders te zien zal zijn, wat totaal niet interessant is voor mensen uit het westen die onze zak moeten spekken. Waar al zoveel meer aan cultuur en andere evenementen gebeurt, daar steekt Groningen bleek bij af.

Die verdomde cultuur, die elitaire kunst. Zo’n mooi lokmiddel, maar niemand heeft er iets mee, niemand heeft er iets voor over. Niet de nauwelijks cultureeel ontwikkelde ambtenaren, plannenmakers, wethouders en geldschieters. Ze zijn blij dat ze dat nu kunnen afschieten. Ze hebben de tijd mee. Geen tempel met een drempel meer, maar een overmatig duur buurtcentrum in een stad die de cultuur allang heeft afgeschoten, versterkt door een regeringsbeleid dat alles sloopt. Niet alleen kunst, maar ook welzijn en zorg. Door een ook door de Groninger VVD fanatiek gedragen overheidsbeleid dat een Amerikaanse utopie van nihilisme nastreeft. Geld verdienen, dat is waarom we op de wereld zijn, toch? Al die linkse idioten met hun kunst en cultuur. Hoe komen we er vanaf? Wat een geluk, dat Forum. De wethouder zegt het zelf: kunst er uit. Leve het volk!

Over Eric Bos

Eric Bos Eric Bos (Den Haag - 1942) is beeldend kunstenaar,schrijver, docent en journalist. Schrijft essays, romans en non-fictie. Woont in Groningen.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /srv/users/serverpilot/apps/visualia/public/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *