Gwyneth Paltrow speelt rol van transseksueel Einar ‘Lili’ Wegener

gwyneth_paltrow_image (3)

Gwyneth Paltrow verving Charlize Theron
voor ‘The Danish Girl’. 
copyright: IMDb

(25 september) – Filmactrice Gwyneth Paltrow vertolkt de rol van de transseksueel Lili Wegener, de echtgenoot van de Deense kunstenares Gerda Wegener (1885-1940) in ‘The Danish Girl’, de nieuwe film van Lasse Hallström. In 2014 moet de film uitkomen.

Gerda Wegener, bekend geworden door haar illustratieve, pornografische schilderijen in het Parijse milieu van de jaren ’20 van de vorige eeuw, was getrouwd met Einar Wegener, bijgenaamd Lili, de eerste transseksueel die zich van man liet omvormen tot vrouw, na een serie operaties die in 1931 tot zijn dood leidden. De wederzijdse trouw van het kunstenaarsechtpaar en hun langdurige relatie was onderwerp van gesprek in die tijd. Lili was tevens Gerda’s lievelingsmodel.

Aanvankelijk zou Charlize Theron de rol van Einar op zich nemen, maar liet het onlangs om onbekende redenen afweten, aldus ‘Variety’. Gwyneth Paltrow werd bereid gevonden de rol over te nemen. Nicole Kidman speelt de rol van Gerda Wegener.
Het leven van Lili en Gerda vormde de inspiratiebron voor de roman ‘The Danish Girl’ van de schrijver David Ebershoff die in 2000 uitkwam en een wereldwijde bestseller werd die in vele talen vertaald werd, ook in het Nederlands. De film is gebaseerd op deze succesroman.

15th Annual Women In Hollywood Event - ArrivalsNicole Kidman.

Sinds het begin van de voorbereidingen in 2009 beleefde de productie echter menige valse start. Zo liet niet alleen Charlize Theron het afweten, ook de aanvankelijke regisseurs Anand Tucker en Tomas Alfredson (‘Let the Right One In’) zwaaiden af. Sinds vorig jaar is Lasse Hallström echter gekozen als regisseur.

Volgens The Playlist zou, naar het gerucht wil, oorspronkelijk Marion Cotillard de rol van Gerda Wegener op zich nemen, gevolgd door Rachel Weisz en zou Nicole Kidman de rol  van de transseksuele Lili spelen.
(Bronnen: Variety, IMDb, The Playlist)

 

Over Eric Bos

Eric Bos Eric Bos (Den Haag - 1942) is beeldend kunstenaar,schrijver, docent en journalist. Schrijft essays, romans en non-fictie. Woont in Groningen.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /srv/users/serverpilot/apps/visualia/public/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *