Winkeliersgedoe in Appingedam leidt tot uniek kunstwerk

Appingedam (27 juni) – De stad Appingedam zat met een probleem. De winkeliers van het oude centrum zagen met lede ogen hoe er over het Damsterdiep in de nieuwe wijk Overdiep ook een winkelcentrum verrees. Dodelijke concurrentie in eigen gemeente, dus. Om dat probleem te verzachten hebben VOF Overdiep en het college van B&W gezamenlijk een kunstopdracht verstrekt om beide winkelcentra visueel met elkaar te ‘verbinden’. Daartoe nodigden zijn beeldhouwer Natasja Bennink (38) uit Ezinge uit om daar vorm aan te geven.

Natasja Bennink’s eigen ‘kus-project’ van enkele jaren geleden stond model voor het beeldenproject ‘De 5-kussen van Appingedam’. Zij koos in samenspraak met de wethouder vijf Appingedamster paren uit die zij al kussend vereeuwigde in brons op een sokkel van Belgisch hardsteen. De vijf beelden staan op een route die daadwerkelijk beide winkelgebieden met elkaar verbindt.

Het project wordt uitgelegd en de beelden worden van informatie over de afgebeelde Appingedammers voorzien via een zogenaamde QR-code. Met een I-pad kan deze code ‘gelezen’ worden.
Mooi is, dat vijf paren werden gekozen van heel verschillende samenstelling en leeftijd. Zo wordt ook een verbinding geslagen tussen vroeger en nu, oud en jong. Het oudste paar is een voormalige kruidenier en zijn vrouw, de jongsten zijn twee al jaren aan elkaar verknochte kinderen.

‘De 5 kussen van Appingedam’ worden onthuld op woensdag 5 juli, 18.50 uur.

Over Eric Bos

Eric Bos Eric Bos (Den Haag - 1942) is beeldend kunstenaar,schrijver, docent en journalist. Schrijft essays, romans en non-fictie. Woont in Groningen.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /srv/users/serverpilot/apps/visualia/public/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *