‘Le Sacre’ in Buitenplaats en op Grote Markt in Groningen

Le Sacre du Printemps by Preljocaj

‘Le Sacre du printemps’ in de choreografie van
Angelin Preljocaj in Lyon, 2004.
copyright: Arte tvRip 

Eelde/Groningen (25 mei) – Op 29 mei wordt op honderden plekken ter wereld het eeuwfeest gevierd van het meest baanbrekende muziekstuk van de afgelopen eeuw: Igor Stravinsky ’s ballet ‘Le Sacre du Printemps’. Marie Stravinsky uit Genève-Parijs, Présidente van de internationale Fondation Igor Stravinsky en samen met haar twee kinderen Igors enige nazaat in Europa, komt op de vooravond van het eeuwfeest, dinsdag 28 mei om 20 uur, naar Museum De Buitenplaats in Eelde om de tentoonstelling ‘Lentekriebels’ te openen.
Dat zij een tentoonstelling over beeldende kunst opent in het kader van dit eeuwfeest, is omdat ruim 20 culturele instanties in en rond Groningen, verenigd in het Time Shift Festival’, Le Sacre eren door het eigen inhoudelijk beleid te vernieuwen.

Museum De Buitenplaats lanceert een nieuwe inhoudelijke focus: conceptuele figuratie. Ofwel: realisme dat voorkomt vanuit de verbeelding, in plaats van naar de directe waarneming. Exposanten zijn: Lia Laïmböck, Francine Schrikkema, Klaas Werumeüs Buning, Kenne Grégoire en Harry Wolfkamp.
Uiteraard wordt het ballet hierbij in Museum De Buitenplaats opgevoerd. Daarna wekt mevrouw Stravinsky een enorme Vuurvogel tot leven uit een ander ballet van Igor (kunstenares: Othilia Verdurmen)

Daags erna, ook om acht uur ’s ochtends, voert het Noord Nederlands Orkest in haar aanwezigheid het ballet uit op de Grote Markt in Groningen.

 

 

Over Eric Bos

Eric Bos Eric Bos (Den Haag - 1942) is beeldend kunstenaar,schrijver, docent en journalist. Schrijft essays, romans en non-fictie. Woont in Groningen.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /srv/users/serverpilot/apps/visualia/public/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *