Schrijver-acteur Arthur Japin ontpopt zich als pianist

Japin 052

Het programma ‘Vaslav’ in De Oosterpoort werd vooraf ingeleid door Eric Bos (2de van rechts) met v.l.n.r. Wyneke Jordans, Leo van Doeselaar en Arthur Japin.   Foto’s: Liesbeth Honders

RECENSIE
Terwijl Amsterdam op z’n kop stond vanwege de feestelijke heropening van het Rijksmuseum, stond afgelopen zaterdagavond 13 april in Groningen in Cultuurcentrum De Oosterpoort balletdanser Vaslav Nijinski (1889-1950) centraal. Om deze wereldberoemde sterdanser van Les Ballets Russes van Serge Diaghilev was een muzikaal-literair programma gebouwd waarin schrijver/acteur Arthur Japin en het pianoduo Wyneke Jordans en Leo van Doeselaar de hoofdrol vervulden.

Daaraan voorafgaand zat een zaal vol publiek klaar om een gesprek bij te wonen, onder leiding van Eric Bos, met Arthur Japin, Wyneke Jordans en Leo Van Doeselaar over de roman ‘Vaslav’ van Arthur Japin. Daarin gaat het over de wonderbaarlijke geschiedenis van Nijinski en over de muziek van Satie, Debussy en Strawinsky die tijdens Les Ballets Russes heeft geklonken en waar Nijinski de choreografieën voor schreef om deze vervolgens zelf te dansen.

Tijdens het optreden van het pianoduo las Arthur Japin fragmenten voor uit ‘Vaslav’, en gaf enkele demonstraties van zijn acteertalent.  Grootste verrassing was dat Arthur Japin achter de vleugel naast Leo van Doeselaar aanschoof voor een quatre mains uitvoering van één van de drie ‘Easy Pieces’ van Strawinsky. De stemming zat er goed in, het speelplezier was overduidelijk en de chemie tussen publiek en performers was optimaal. Niet alleen het publiek, maar ook de uitvoerenden hadden een prachtige avond.

Japin 075

Arthur Japin en Leo van Doeselaar quatre mains.

 

 

 

Over Eric Bos

Eric Bos Eric Bos (Den Haag - 1942) is beeldend kunstenaar,schrijver, docent en journalist. Schrijft essays, romans en non-fictie. Woont in Groningen.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /srv/users/serverpilot/apps/visualia/public/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *