971 Een wandelend kerkraam

Visualia 971 Gaultier 2012-The-Fashion-World-of-Jean-Paul-Gaultier (1)Ontwerp van Jean Paul Gaultier, lente/voorjaar 2013. 
Copyright: www.Rotterdam.info

Op 6 februari werd hij in Rotterdam massaal van de trein gehaald alsof het een popidool betrof. Zijn eerste overzichtstentoonstelling staat in de Kunsthal, al spreek je in dit verband eerder van een show. Het gaat over de Franse modeontwerper Jean Paul Gaultier (60), dus het gaat over mode, maar ook over popcultuur, over muziek en film. In 2009 showden zijn modellen de collectie dansend op de catwalk. Een moderne dans-ensemble danste mee. In de presentatie van de lente/zomercollectie 2013 in Parijs liepen in schemerlicht hoofdzakelijk in het zwart geklede modellen op en neer, terwijl lichtbundels het zaalplafond aftastten.

Deze eerste overzichtsshow van Gaultier in de Kunsthal had natuurlijk in het Groninger Museum moeten staan. Alleen het GM is in staat een opwindende pas-de-deux aan te gaan met zulke presentaties. Nu moeten we voor het spektakel van Gaultier naar de kale Rotterdamse Kunsthal. De Kunsthal steelt dus de show en daar moeten we echt naar toe, want je gaat je heel plezierig voelen door al die sensationele collecties, zelfs als ze op een niet bewegende paspop staan.

De ontwerpen van 2013 bestaan hoofdzakelijk uit zwarte stoffen, veel strepen, zwart op zwart, maar is ook op kleurige Japanse en Noord Afrikaanse kleding geïnspireerd. Wat dit jaar het meest opvalt: flinterdunne, soepel vallende stoffen. Het ziet er uit als glanssatijn, maar het kan ook polyester zijn waarvan in deze tijd de meest verbluffende stoffen worden gecreëerd. Andy Warhol heeft al eens gezegd dat Gaultier kunstwerken van japonnen maakt.

En dan de dessins. Schilderijen in de vorm van een rok, een japon; één ervan ziet er uit als een glas-in-loodraam. Het model dat het showt, loopt erbij als een wandelend kerkraam. Gaultier laat zich ook inspireren door de volkskleding uit Oost-Europa, uit Mexico en India. Mannelijk en vrouwelijk zijn bij hem volstrekt relatieve begrippen. Net zo goed schokschoudert een mannelijk model in een japon over de catwalk.

Madonna draagt kleding van Gaultier, Lady Gaga, Amy Winehouse, toen ze nog leefde. Hij ontwerpt de wardrobe voor complete speelfilms en voor popidolen als Kylie Minoque en Marilyn Manson.

Het is spectaculair en op de een of andere manier geraffineerd ingetogen en schijnbaar eenvoudig, waarbij Gaultier graag teruggrijpt op stoffen zoals kant in allerlei opengewerkte details; contemplatief en sexy. Zijn tentoonstelling oogt als een Gesamtkunstwerk. Gaultier is een avontuur.

‘The Fashion World of Jean Paul Gaultier. From the Sidewalk tot the Catwalk’. Kunsthal, Rotterdam. Open: dagelijks 10-17, zo 11-17 uur. T/m 12 mei 2013 (verhoogde entreeprijzen).

 

 

Over Eric Bos

Eric Bos Eric Bos (Den Haag - 1942) is beeldend kunstenaar,schrijver, docent en journalist. Schrijft essays, romans en non-fictie. Woont in Groningen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *