10 jaar Realisme in Amsterdam

Amsterdam (26 oktober) – In de Passenger Terminal Amsterdam achter het Centraal Station wordt van 17 tot 20 januari voor de tiende keer de kunstbeurs REALISME gehouden. Op deze kunstbeurs is uitsluitend hedendaagse figuratieve kunst te zien is. 34 gerenommeerde galerieën uit binnen- en buitenland tonen en verkopen er werk van zowel Nederlandse als internationale kunstenaars die zich hebben toegelegd op de figuratie en het realisme in schilder- en beeldhouwkunst. Er is zowel werk te vinden van kunstenaars die al grote bekendheid genieten, als van jong talent dat de figuratieve kunst nieuwe impulsen geeft.

Ter gelegenheid van deze jubileumeditie organiseren twee nieuwe deelnemers, Look for Art Gallery en Galerie Majke Hüsstege, in de ‘backstage’-zaal een expositie van internationale Street Art getiteld ‘Urban Realism’. Street artists, afkomstig uit het illegale straatcircuit, werken veelal onder pseudoniem.

In de expositie kunnen de bezoekers van Realisme kennismaken met deze trend binnen de hedendaagse figuratieve kunst. Er zal 2 en 3-dimensionaal werk te zien zijn van onder anderen street artists Banksy, Pipsqueak was here en Schoony.

Ook in 2013 wordt weer een Sacha Tanja Penning uitgereikt aan een persoon die zich buitengewoon verdienstelijk heeft gemaakt voor de figuratieve kunst. Dit jaar is voor het eerst een geldbedrag van € 10.000 aan de prijs verbonden, ter beschikking gesteld door ING Nederland.

De jury bestaat uit Wim Pijbes (Hoofddirecteur Rijksmuseum Amsterdam), Emily Ansenk (Directeur Kunsthal Rotterdam) en Joop van Caldenborgh (kunstverzamelaar).
Tijdens de openingsavond van Realisme, op 16 januari 2013, wordt de winnaar van 2013 bekend gemaakt en de penning, ontworpen door Guus Hellegers, uitgereikt.

Uit het Noorden doen aan Realisme alleen de Friese galeries Lauswolt en De Vis mee.

Over Eric Bos

Eric Bos Eric Bos (Den Haag - 1942) is beeldend kunstenaar,schrijver, docent en journalist. Schrijft essays, romans en non-fictie. Woont in Groningen.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /srv/users/serverpilot/apps/visualia/public/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *