Boek over veelzijdige kunstenaar Ben van Voorn

Ben van Voorn: ‘Bommelstein bij maanlicht’ (aquarel)

Groningen (14 september) – Over de veelzijdige kunstenaar Ben van Voorn (1927-2004)  is een boek verschenen, samengesteld door de Stichting Ben van Voorn en verkrijgbaar in de boekhandel waar het wordt aangeleverd door Uitgeverij Passage in Groningen. Het boek kan vanaf de verschijningsdag op 28 oktober ook besteld worden.

Ben van Voorn werkte vanaf 1947 voor de Toonder Studio’s in Amsterdam als illustrator. Daar tekende hij tot 1969 o.a. fdr schtergronden van de bekedne Bommelstrip. Daaran besloot Vna Voorn om tijd vrij te maken voor het vrije kunstenaarschap.

In de jaren ’80 wist Marten Toonder hem toch nog te strikken aks achtergrodnschidler van de Nederlandse Bommelfilm. Dat werden schittereden aquarellen van soms wel zes meter lang. De Gaumont-studio’s in Parijs was daar zo van onder de indruk dat ze Ben van Voorn in huis haalden om twee Asterixfilms van achtergronden te voorzien. Dat bezorgde hem een internationale reputatie.

In zijn stille atelier in Yde experimenteerde hij met allerlei technieken. Hij schilderde landschappen in aquarel en olieverf en vervaardigde keramiek, samen met de kunstenaar Jan Schroot.
In het boek is zijn veelomvattende oeuvre samengebracht en is zijn leven en zijn liefde voor de kunst inzichtelijk beschreven door de verschillende auteurs, onder wie Robin d’Arcy Shillcock, Aafke Steenhuis, Marianne van Albada en Eric Bos.

Ben van Voorn (1927-2004) 144 pagina’s 29,50 euro, exclusief verzendkosten.  Vanaf 28 oktober.

Over Eric Bos

Eric Bos Eric Bos (Den Haag - 1942) is beeldend kunstenaar,schrijver, docent en journalist. Schrijft essays, romans en non-fictie. Woont in Groningen.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /srv/users/serverpilot/apps/visualia/public/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *