The Keyhole, nieuw werk van Erwin Olaf in het MMKA

Arnhem (29 augustus) – Erwin Olaf (1959) ontving in oktober 2011 de Johannes Vermeer Prijs, de Nederlandse staatsprijs voor de kunsten. Hij uitte toen de wens om nieuw werk te maken geïnspireerd op het interbellum. Dit werk wordt dit najaar onder de titel Berlin getoond in het MMKA, het Museum voor Moderne Kunst Arnhem.

Erwin Olaf neemt de jaren ’20 en ’30 van de vorige eeuw – de tijd tussen de twee wereldoorlogen- als uitgangspunt, omdat hij een gelijkenis ziet tussen onze huidige tijd en het interbellum. Hij brengt deze gedachte in beeld in Berlijn, de stad waar het culturele leven tijdens die periode als nergens anders zinderde van het naderende onheil. Erwin Olaf is gefascineerd door de macht van het kind in deze tijden.

Samen met de nieuwe serie toont het MMKA de Nederlandse première van Erwin Olafs installatie The Keyhole. Deze was in 2011 te zien tijdens de ARCO in Madrid en gold als een van de hoogtepunten van deze beurs.

The Keyhole
De installatie The Keyhole is een ruimte waarop aan de buitenkant een serie foto’s is te zien van mannen, vrouwen, kinderen, vrijwel allemaal met het hoofd van de kijker afgewend (zie foto’s). Erwin Olaf fotografeerde ze in een sobere, tijdloos aandoende omgeving. Er is een sterke emotie van schaamte en vernedering voelbaar. Aan twee zijdes van de ruimte bevinden zich deuren waar door een sleutelgat naar binnen gekeken kan worden. (bron: MMKA)

Over Eric Bos

Eric Bos Eric Bos (Den Haag - 1942) is beeldend kunstenaar,schrijver, docent en journalist. Schrijft essays, romans en non-fictie. Woont in Groningen.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /srv/users/serverpilot/apps/visualia/public/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *