879 – Van plint tot plafond

Rudolf Ackermann: ‘Summer Exhibition in de Royal Academy’ (1808) Copyright: Spartacus Schoolnet

De Britse kunstenaar en directeur van de Royal Academy of Arts in Londen, Sir Joshua Reynolds (1723-1797), zou zich in zijn graf hebben omgedraaid als hij had gezien wat er na zijn dood allemaal in zijn tot museum omgebouwde kunstacademie wordt getoond. Turner had er nog zijn opleiding gedaan, evenals William Blake. Toch staat hij daar stoer als standbeeld voor de ingang van de Royal Academy en ziet knarsetandend hoe elk jaar honderden professionele kunstenaars en halve amateurs zijn beeltenis passeren met werk onder de arm waar de honden in zijn tijd geen brood van zouden lusten. Summer Exhibition heet deze jaarlijks terugkerende presentatie waar rijp en groen welkom is en waar de zalen worden volgepropt met schilderijen, grafiek, foto, film, tekeningen en installaties. Wat het platte werk betreft is het een expositie zoals die in vorige eeuwen de gewoonte was, van plint tot plafond.

Toch is de Summer Exhibition geen nieuwlichterij uit een tijd, waarin het, althans in ons land,  mode is geworden om te bepleiten dat kunst nou eindelijk maar eens met de kleinste letters geschreven dient te worden. De Summer Exhibition is een eerbiedwaardige, Engelse traditie. De eerste werd al in 1769 gehouden, toen leefde Reynolds nog, toen werd er heel streng geselecteerd.

Dat selecteren gebeurt ook bij de eerste Nederlandse versie van Summer Exhibition, de ZomerExpo2011. Het is nageaapt, maar een goed idee kan altijd vaker gebruikt worden. En als iets 242 jaar bestaat, moet het wel goed wezen.
Voor de ZomerExpo 2011, die in het Haags Gemeentemuseum zal plaatshebben mogen 600 werken worden ingeleverd door kunstenaars van naam, maar ook door kladderaars zonder naam. Ook hier wordt geselecteerd en er zijn voorrondes in verschillende musea. Er moeten 250 werken overblijven die de moeite van het bekijken waard zijn. Het mogen schilderijen, beeldhouwwerken, installaties of wat dan ook zijn, als het maar portret, landschap of stilleven is. Of zoveel in kwaliteit uiteenlopend werk elkaar verdraagt, zal moeten blijken.

Dit is dé kans voor iedereen die meent de beste kunstenaar ter wereld te zijn om eindelijk in een museum te hangen. Als je dat op je cv kunt bijschrijven, is je kostje gekocht. Maar dan moet de tijdgeest in ons landje wel weer wat kunstminnender worden.

Aanmelden kan alleen via de website: www.zomerexpo2011.nl De kosten zijn 25 euro per aangeleverd kunstwerk. De presentatie in het Haags Gemeentemuseum duurt van  9 juli t/m 14 augustus 2011.

 

Over Eric Bos

Eric Bos Eric Bos (Den Haag - 1942) is beeldend kunstenaar,schrijver, docent en journalist. Schrijft essays, romans en non-fictie. Woont in Groningen.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /srv/users/serverpilot/apps/visualia/public/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *