De kunst in Galerie Anderwereld is veelal niet alleen beeld, maar ook materiaal. Hoe het materiaal zijn eigen verhaal vertelt of een rondedans uitvoert met het beeld. De tentoonstelling met Ruud de Rode, Vittorio Roerade en NEOC, die vandaag voor het laatst is te zien, is daar een mooi voorbeeld van. Bij Roerade kijk je niet alleen naar wonderlijke portretten of merkaardige natuurbeelden, maar ook naar het materiaal waarvan ze gemaakt zijn. Dat materiaal, acryl, olieverf aangelengd met glitter zoals we dat wel van kitscherige kerstkaarten kennen, bepaalt in hoge mate de expressie van al die alienachtige gezichtjes die uit een substantie lijken te bestaan die we kennen van amoeben en kikkerdril. Zo hebben de eerste mensachtige wezens zich uit het oerslijk op het droge gesleept, denk je dan.
Bij de minimale beeldtaal van Ruud de Rode, een zitbank, een bladertafel, zijn bekende haasje, lijkt het materiaal geen rol te spelen. Het zijn echte schilderijen, grote formaten linnen met een tot de essentie teruggebracht beeld waarvan een literaire suggestie uitgaat. Het materiaal speelt hoogstens de rol van afwezige, van uitgekleed verschijnsel, zo karig, kaal en zuinig is het doek beschilderd. En juist dat versterkt de taal die al deze Rodeaanse beeldtekens spreken.
De belangrijkste ‘materialist’ op deze tentoonstelling is echter NEOC, de artiestennaam van Coen Kamp (1956-2010). In 1999 gaf Galerie Anderwereld NEOC de kans om zijn autodidactische wand- en vloerobjecten te exposeren. Merkwaardige, volstrekt eigenzinnige scheppingen waren dat waarin het materiaal op een volkomen onorthodoxe manier gecombineerd was. Niet zomaar bij elkaar geharkte stukken hout, spijkers, spelden, lijsten, zout en een geschilderd spoor van pijlen, cijfers en tekens. Alles had en heeft nog steeds een diepzinnige betekenis. NEOC ging met zijn werk, beeld en materiaal, een gesprek aan met de beschouwer. De trouwe bezoekers van Galerie Anderwereld in de loop van de jaren, weten dat precies. Illand Pietersma, die ter gelegenheid van de huidige herinneringspresentatie de tekst voor een boekje over NEOC verzorgde, schrijft daarin dat het werk ‘niet alleen een kennismaking met NEOC (vormde), het was ook een ontmoeting met jezelf.’
Een unieke kunstenaar met een volstrekt uniek oeuvre waaromheen eigenlijk een klein museum gebouwd zou moeten worden.
NEOC, Ruud de Rode en Vittorio Roerade. Galerie Anderwereld, Stationsstraat 7, Groningen.
Alleen vandaag nog van 12-17 uur. Van Illand Pietersma verscheen een boekje over NEOC, verkrijgbaar inde galerie. Prijs 10 euro.