940 Kleurig struweel

Geert Bartelink: ‘The House’ (2012) gouache, pastelkrijt, houtskool op polyester (50x60cm) Copyright: Galerie With Tsjalling, Groningen.

De duotentoonstelling van Geert Bartelink (Apeldoorn, 1981) en Tabitha Brouwer (Winschoten, 1980) heet ‘Nocturne’. Bij zo’n titel denken we aan muziek, aan een schemerend landschap, zwanger van weemoed en verlangen. Wat we echter zien, zijn sober opgezette schilderijen en tekeningen in gemengde techniek. Olieverf, gouache, houtskool, grafiet, pastelkrijt op linnen, op polyester of op papier. De landschappen van Geert Bartelink bestaan uit verfwielingen. Kleur speelt sowieso de hoofdrol in zijn werk.

Dieren schildert Geert Bartelink ook graag, zoals op deze expositie een aap op een rots. Geen koud stuk steen, maar een vibrerende kleurenrots, een toverberg. In zijn geschilderde verhalen overheerst de landschapsromantiek. Geheimzinnige bossen vormen zijn belangrijkste onderwerp. Materiaal en voorstelling vechten om de aandacht. Kleurige, transparante vlekken zijn zo aangebracht dat ze diepte suggereren, verf wordt struweel en bladerkroon. Een boshut wankelt in de verf. Het bos dat links begint, lost rechts in het niets op. Enkele meer uitgewerkte takken en stammen zijn voldoende om de illusie compleet te maken.

De tekeningen van Tabitha Brouwer sluiten daar mooi op aan. Het lijkt alsof beide kunstenaars op elkaars werk reageren. Ook Tabitha Brouwer schept soms bosachtige werelden waarin vrouwen- en mannenfiguren een rol spelen. In dat opzicht doet haar werk denken aan de tekeningen van Iris van Dongen, aan diens grimmige vrouwensprookjes. Bij Tabitha Brouwer is van grimmigheid geen sprake. Haar vrouwenfiguren zijn eerder Sneeuwwitjes dan heksen. Soms lijken ze opgejaagd, maar ze voelen zich vermoedelijk helemaal thuis in de zachtmoedige natuurbeelden van Geert Bartelink. Ze put even dankbaar uit ‘Ophelia’ van Millais als uit modefoto’s en erotische afbeeldingen. In haar tekeningen combineert ze die tot een verhaal in ons hoofd.

Geen wonder dat hun werk heel zachtjes naar elkaar verwijst. Sinds ze elkaar tijdens hun opleiding aan de Christelijke Academie voor Beeldende Kunst in Kampen ontmoetten, zijn ze levenspartners. Tabitha verwerkt hoofdzakelijk mensfiguren in haar tekeningen en schilderijen. In de landschappen van Geert Bartelink zijn mensen juist opvallend afwezig. Maar tussen de houtskoollijnen en verfvlekken door weerklinkt de roep van een verre waldhoorn. Een Nocturne.

Geert Bartelink & Tablitha Brouwer: ‘Nocturne’. Galerie With Tsjalling, Oosterstraat 23, Groningen. Open: wo t/m vr 12-17, za 11-17 uur. T/m 16 juni 2012 

 

Over Eric Bos

Eric Bos Eric Bos (Den Haag - 1942) is beeldend kunstenaar,schrijver, docent en journalist. Schrijft essays, romans en non-fictie. Woont in Groningen.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /srv/users/serverpilot/apps/visualia/public/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *